dilluns, 5 de desembre del 2016

centenari dels "Pastorets" de Josep Mª Folch i Torres


El 24 de desembre de 1916 es va estrenar l’obra de Josep Mª. Folch i Torres, 'Els Pastorets', representació típica de Nadal. Així, enguany fa cent anys.



"Els Pastorets és una representació teatral típica de les festes de Nadal a molts indrets de Catalunya. L'argument combina els continguts del naixement de Jesús, la lluita del bé i del mal entre àngels i dimonis, i diverses històries i diàlegs dels pastors que rememoren el primer Nadal." (Viquipèdia)

"Els Pastorets és l’obra catalana de la qual s’han fet més representacions. Els Pastorets de Folch i Torres han acompanyat els Nadals de generacions de catalans a través de guerres, dictadures, crisis socials i econòmiques. Han emocionat, fet riure i plorar els públics d'arreu, des dels principals teatres de Barcelona fins a les més humils sales parroquials, ateneus, clubs socials o casals populars. Impregnant la memòria i l'imaginari col·lectiu de tota una societat, contribuint a vertebrar-la en moments crítics de la seva història, alimentant la seva afició al teatre i les seves vocacions d'actor." "Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 1880-1950). Novel·lista, narrador i autor teatral. La seva extensíssima producció, dedicada sobretot a infants i adolescents, obté una extraordinària popularitat.



 Des del 1909 dirigeix el setmanari En Patufet, on publica, fins al 1938, les Pàgines viscudes. Des de la publicació de les Aventures extraordinàries d'en Massagran (1910) escriu un gran nombre de novel·les per a la «Biblioteca Patufet». És el creador del teatre català per a infants. L'èxit aclaparador li arriba sobretot amb Els pastorets (1916), l'obra més representada de la producció teatral catalana de tots els temps; i La Ventafocs (1920)." Escriptors.cat

A cardedeu s'han fet moltíssimes representacions d'aquesta obra per Nadal.

Si voleu llegir un fragment 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vols fer algun comentari?